Banje Srbije

on петак, 9. октобар 2009.

Banje Srbije




U Srbiji postoji preko 1000 izvora mineralnih voda. U odnosu na veći broj država Evrope, Srbija spada u zemlje bogate lekovitim vodama. Značaj nekih izvora u medicini bio je poznat jos u vreme Rimljana dok su pojedini morali da sačekaju 20. vek kako bi moderna nauka potvrdila njihovo blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje. Nekada su banje kod nas bile sinonim za zdravstveni turizam. Poslednjih godina, banje Srbije, a pre svega Vrnjačka i Sokobanja, zahvaljujući organizaciji brojnih zabavnih manifestacija, ulaganjima u sportske terene i uvodjenjem u turistički program obilaske lokalnih prirodnih atrakcija, manastira i istorijskih spomenika, uspele su da privuku veliki broj gostiju tokom cele godine. Zato ne treba da čudi što se ove dve banje nalaze u vrhu srpskog turizma po broju ostvarenih noćenja. Realno je očekivati da se njima vrlo brzo pridruži Banja Junaković s obzirom da se u njoj uskoro očekuje završetak radova na akvaparku. Tome u prilog ide i blizina dva velika grada - Beograda i Novog Sada. Pojedine banje Srbije često su posećivali pripadnici porodica srpskih dinastija pa se poslednjih godina, za te banje sve češće iz marketinških razloga koristi termin "Kraljevske banje Srbije".

Vrnjačka Banja

U Vrnjačkoj Banji, kraljici srpskih banja, nalazi se 7 mineralnih izvora od kojih se za terapije koriste 4 dok se vode iz 2 izvora flaširaju kao stona mineralna voda. Prema predanju, lekovitost vode je otkrivena nakon isceljenja bolesnog konja koji je pripadao lokalnom svešteniku. Međutim, naučnici kažu da je delotvornost izvora bila poznata još u antici. Kasnije su ovde dolazili Vizantinci i Turci.


Vrnjačke mineralne vode se primenjuju kod lečenja:
  • šećernih bolesti
  • stanje posle preležene zarazne žutice
  • hroničnog zapaljenja creva i želuca
  • bolest žučne kese i žučnih puteva
  • čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti.
Vrnjačka Banja se ponosi svojim parkom koji je jedan od najvećih, ali i najlepših u Srbiji. Zasađeni su još pre Drugog svetskog rata. Mogućnosti za dobar provod su zaista velike. U samoj banji postoji veliki broj sportskih terena, šetališta, terasa sa muzikom. Tu su i saune, bazeni, teretane, velnes centri...Blizina Ibra omogućava ribolov, u bližoj ili malo daljoj okolini su manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja, tvrđava Maglič. Na piknik se može na obližnji Goč gde su urađene i 4 skijaške staze od kojih su dve osvetljene. Najveći događaj je letnji karneval kada se u Vrnjačkoj Banji za nekoliko dana nađe i 100.000 posetilaca. Turistima je na raspolaganju veliki broj hotela, vila i luksuznih apartmana, ali i jeftijih soba. Zavisno od kategorije, cene polupansiona se kreću od 12 - 13 evra pa sve do 100 evra. Udaljena je 200 km od Beograda.

Vrnjacka Banja Apartmani
Vrnjacka Banja Smestaj
Vrnjacka Banja Smestaj


Soko Banja

Sokobanja spada u jedno od najposećenijih mesta u Srbiji. Turistička tradicija Sokobanje je dosta duga. Pominju je putopici još od srednjeg veka. Često su je u svojim delima pominjali i naši najpoznatiji pisci: Sremac, Nušić, Isidora Sekulić, Andrić. Specifičnost Soko Banje je da zbog obližnjih planina punih ozonom, u lečenju pojedinih bolesti pored lekovite vode se koristi i čist planinski vazduh. Indikacije: bolesti disajnih organa, reumatizma, posttraumatska stanja, ginekološka oboljenja, Parkinsonova bolest. U toku letnjih meseci mogućnosti za izlete i aktivan odmor su velike: stara tvrđava Soko-grad, manastiri, vodopad Ripaljka, izletište Lepterija, planina Rtanj, Bovansko jezero, kupališta na reci Moravici, bazeni. Tokom leta se često organizuju i kulturne manifestacije. Smeštaj je moguć u hotelima i privatnim apartmanima. Udaljena je 240 km od Beograda.




Banja Koviljača

Banja Koviljača je još jedna od banja za koji su znali još stari Rimljani. Ipak, kao turističko mesto počinje da se razvija tek krajem 19. veka. Do 2. svetskog rata bila ce mondensko odmaralište srpske aristokratije. Prva kockarnica na Balkanu bila je upravo ovde u nadaleko poznatom "Kursalonu". Indikacije: reumatizam, diskus hernija, degenerativne promene zglobova i kičmene moždine, postraumatska stanja ekstremiteta, kožna oboljenja. Blizina Drine i Gučeva pruža priliku za zanimljiv odmor. Drina je bogata klenom, šaranom, mrenom i štukom. Izgrađeno je i kupalište. Ti su i rodno mesto Vuka Karadžića - Tršić i manastir Tronoša. Preko granice, ne tako daleko, nalazi se na daleko poznato etno selo Stanišići.




Niška Banja

U lekovitosti Niške Banje uživao je i turski sultan Silejman uoči opsade Beograda. Danas ova banja u blizini Niša nudi lepo prirodno okruženje i sportske terene. U okolini su Sićecačka i Jelašnička klisura, park - šuma Koritnjak i Suva planina. Indikacije: kardiovaskularna oboljenja, koštana i ginekološka oboljenja, bolesti respiratornih organa. U privatnom smeštaju, cena sobe se kreće oko 5 evra, dok je u hotelu cena polupansiona oko 30 evra. Udaljenost od Beograda je 250 km.




Ribarska Banja

Smeštena je na padinama Velikog Jastrebca, 35 km od Kruševca. Prema legendi, banju je u 12, veku za punoletsvo dobio Stevan Nemanja. Najveći doprinos razvoju banje dao je kralj Petar I Karađorđević koji je ovde bio čest gost. Indikacije: deformitet na kostima i zglobovima, artritis, paraplegija, cerebralna paraliza, koštane povrede. U toku leta se organizuje bogat kulturni program koja okuplaju i po nekoliko hiljada gledalaca. U blizini su manastiri Sveti Roman i Pokrov Presvete bogorodice u Đunisu. S obzirom da e nalazi na planini, prestavlja pravu oazu čistog vazduha.




Prolom Banja


Jedna od naših najmlađih banja - Prolom Banja je zvanično otvorena tek 1968. godine. Poslednjih godina postaje sve posećenija. Pored kvaliteta usluge, jedan od razloga je i velika popularnost koju je stekla obližnja Đavolja Varoš, pa gotovo svaki posetilac ovog prirodnog fenomena svrati i do Prolom Banje.
Indikacije: bolesti bubrega, mokraćnih puteva, kože, reumatizam... Pored Đavolje Varoši, treba posetiti i Crkvu Lazaricu gde se prema predanju pričestio deo vojske kneza Lazara. Do crkve se stiže putem posle pola sata pešačenja. Duž puta postoji nekoliko restorana gde se moža uživati u domaćim specijalitetima i pastrmci.

Banja Rusanda


Banja Rusanda se nalazi na istoimenom jezeru u opštini Zrenjanin. Ima tradiciju dugu oko 140 godina, ali turistiški procvat doživljava tek 90-ih godina prošlog veka.

Indikacije: zapaljenski i degenerativni reumatizam, posledice trauma i preloma kostiju, psorijaza, hronični ekcem, ginekološka oboljenja.


Gamzigradska Banja



Najstarije pisane podatke o ovom izvoru mineralnih vodama ostavio je baron Herder, u spisima iz 1835. koji se odnose na istraživanja rudnih bogatstava Srbije, dok prva terapijska kupanja datiraju iz 1890. godine. Gamzigradska Banja se nalazi na koritu Crnog Timoka, 11 km zapadno od Zaječara, 220 jugoistočno od Beograda. U blizini se nalazi poznati arheoloski lokalitet Felix Romuliana, a poseta istočnoj Srbiji može se iskoristiti za obilazak drugih turističkih destinacija kao što su Nacionalni park Đerdap ili Srebrno jezero.

Gamzigradska Banja se preporučuje za oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema, sterilitet kod žena, zglobni i vanzglobni reumatizam, bolesti vezivnog tkiva, ortopedske bolesti i posttraumatska stanja, neurološka oboljenja.